pondelok 1. októbra 2012

História palaciniek a omelety


Latinský výraz placenta stojí pri pôvode dnešného názvu pokrmu - Palacinky
Ale pozor, ide o placentu vo význame "koláč". Takto odvodený názov sa používa v Rakúsku (Palatschinke), Česku (palačinka), Slovensku (palacinky) a v Maďarsku (palacsinta). Všade inde vo svete majú palacinky iné pomenovanie. Napríklad v anglosaských krajinách "Pancakes", vo Francúzsku "crepes", v Taliansku "crespelles" a v Nemecku "Pfannkuchen".

Samotný pôvod tejto obľúbenej maškrty by sme pravdepodobne našli vo Francúzsku, konkrétne v Bretónsku , kde sa pripravovali pôvodne z pohánkovej múky. Na prípravu palaciniek jestvuje nepreberné množstvo receptov, ale veľa ľudí zastáva názor, že najlepšie a najchutnejšie sú práve tie najjednoduchšie.

Pravé palacinky robí múka!
Pokiaľ ide o rozdiel medzi omeletou a palacinkami, potom je to najmä v tom, že palacinkové cesto je liate polotekuté cesto a pripravuje sa z mlieka alebo sódovky, hladkej alebo polohrubej múky a malého množstva práškového cukru. Vajcia obsahujú palacinky samozrejme tiež, pridávajú sa buď celé alebo len žĺtky, a cesto sa vždy mierne osolí.

Podobne ako v prípade omeliet existujú palacinky v sladkej alebo slanej variante.
Zdá sa však, že v prípade palaciniek, aspoň v našich končinách, prevažuje sladká varianta. 

Najpodstatnejšou zložkou palaciniek sú rôzne sladké alebo slané náplne.
Po naplnení marmeládou, ovocím alebo napríklad špenátom sa buď rolujú, alebo prekladajú, a v prípade sladkej varianty bývajú posypané cukrom alebo poliate čokoládou.

Výsledkom bývajú kuchárske zázraky, ktorých sú niektorí ľudia schopní skonzumovať neuveriteľné množstvo. Vo svete sa organizujú aj súťaže v jedení palaciniek ... Verte, neverte, víťaz jednej takej súťaže v Rusku tesne pred dekorovaním zomrel, údajne na následky udusenia z toho, ako sa palacinkami napchával!

Žiadne komentáre:

Zverejnenie komentára